Διεύθυνση Δεινοκράτους 87 115 21, Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 212 0002527

Email
welcome@hocsh.org

Follow us

Ο κ. Σπύρος Καραβούλης στην Ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο κ. Σπύρος Καραβούλης στην Ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στην Ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια: Δύο λέξεις- ένας στόχος» συμμετείχε o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Ελληνικού Οργανισμού Εργασιακής Άθλησης & Υγείας (Ε.Ο.Ε.Α.Υ.) & των Ευρωπαϊκών Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού 2027 στην θεματική ενότητα:  «Υγεία Εργαζομένων, Σύγχρονες Πολιτικές – Εργασιακός Αθλητισμός».

Ο κύριος Καραβούλης εξήρε τη Δράση του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού κυρίου Βασίλη Σπανάκη, καθώς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του έβαλε ψηλά το θέμα της υγείας και ευεξίας των Εργαζομένων στην ατζέντα του Υπουργείου.

Ο κύριος Καραβούλης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες ο θεσμός του Εργασιακού Αθλητισμού μέσα από τις Εθνικές Ομοσπονδίες της κάθε χώρας, οι οποίες προάγουν δράσεις που έχουν να κάνουν με την Υγεία και Ευεξία των Εργαζομένων, σε εταιρίες και Οργανισμούς, τόσο στον Ιδιωτικό, όσο και στον Δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ομοσπονδίες διοργανώνουν Εθνικούς Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού,  όπου έχουν τη δυνατότητα,   εταιρίες και οργανισμοί από τη χώρα τους να στείλουν ομάδες εργαζομένων για να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές δράσεις.

Δεν είναι προϋπόθεση να είναι κάποιος αθλητής, υπάρχουν και πιο fun δραστηριότητες, όπως darts και bowling, πνευματικά αθλήματα αλλά και κλασικά ομαδικά.

Οι διοργανώσεις αυτές συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμο, είναι ανοικτές σε όλους  και ο απώτερος σκοπός τους είναι η κινητοποίηση του εργαζόμενου.

 Αυτό πραγματοποιείται και εξαπλώνεται, εφόσον οι εταιρίες έχουν συνειδητοποιήσει την αξία του να επενδύεις στην υγεία των εργαζομένων μέσω της άσκησης και της ομαδικότητας, ως μία ενέργεια κοινωνικής ευθύνης όπου  προάγεται  και το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας όπως σωστά προανέφερε και ο κος Δελλής.

Μειώνονται οι εργατοώρες που χάνονται, από ασθένειες, οι εργαζόμενοι είναι πιο  συνεργάσιμοι & πιο αποδοτικοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύσαμε και εμείς τον Ε.Ο.Ε.Α.Υ, τον οποίο έχει θέσει υπό την Αιγίδα του  το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.

Πραγματοποιούμε πάρα πολλές δράσεις κάθε χρόνο στην κατεύθυνση αυτή , μεταξύ των οποίων η κορυφαία διοργάνωση των Εθνικών Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού που γίνονται σε Ολυμπιακά Ακίνητα κάθε Οκτώβριο , οι Εργασιακοί Αγώνες Β. Ελλάδος που γίνονται κάθε  Μάιο στη Θεσσαλονίκη & εργασιακά πρωταθλήματα.

Παράλληλα, συμμετέχουμε με «Ελληνικές Αποστολές»  από εργαζόμενους που απασχολούνται στην Ελλάδα,  σε Διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό. Η τελευταία  ήταν τον Μάιο στο Bordeaux της Γαλλίας που συμμετείχαν πάνω από 8.000 αθλητές από διάφορες Ευρωπαϊκές  χώρες και είχαμε την τιμή να στείλουμε μία αντιπροσωπεία από 35 εταιρίες και Οργανισμούς, 120 περίπου εργαζομένων.

Στους Εθνικούς μας Αγώνες συμμετέχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι από 70 περίπου εταιρίες και Οργανισμούς και περίπου τα μισά νούμερα έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα.

Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και είμαστε σε συνεργασία αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πλάνο δράσης για την προαγωγή της υγείας και ευεξίας των εργαζομένων μέσα από ένα σύστημα κινήτρων σε εταιρίες και οργανισμούς.

Παρόμοιες δράσεις γίνονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό , όπου όπως υπάρχει για παράδειγμα ο Γιατρός Εργασίας, αντίστοιχα υπάρχει ο γυμναστής εργασίας, κάτι που θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρίες που είναι ευαισθητοποιημένες στο κομμάτι αυτό να αναπτύξουν δράσεις μέσα στον εργασιακό χώρο.

Να δημιουργήσουν χώρους άθλησης για τους εργαζόμενους , να ασχοληθούν με τα θέματα της διατροφής, να δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους για το πώς μπορούν στο διάλλειμά τους,  το  «Εργασιακό Διάλειμμα» , να έχουν τη δυνατότητα να κάνει κάποιες ασκήσεις, αντί να πάνε για τσιγάρο και καφέ. Αυτό εξαρτάται και από τη φύση της εργασίας όπου μπορούμε να προσαρμόσουμε και ένα ανάλογο πρόγραμμα. Έχουμε εργαζόμενους όλη την ημέρα μπροστά από ένα ταμείο , έχουμε εργαζόμενους που κουβαλάνε βαλίτσες σε ένα αεροδρόμιο, που είναι πίσω από ένα τιμόνι.

Από εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στις εταιρίες και στους οργανισμούς, στο να ωθήσουν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δράσεις.

Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι με ένα σύστημα πιστοποίησης των εταιριών και των οργανισμών, όπως είναι τα Best Work Places, είναι τα Healthiest Work Places και σε συνεργασία με το Υπουργείο,  θα έχει τη δυνατότητα μία εταιρία ή ένας Οργανισμός που το επιθυμεί, να πάρει  μία πιστοποίηση για την συμβολή του στην ανάπτυξη του Εργασιακού Αθλητισμού,  ένα έργο που μπορεί να προβάλει με συγκεκριμένες οδηγίες και ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές».  

Στο PANEL συμμετείχαν:

ΔΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παθολόγος – Διατροφολόγος

ΚΟΥΡΟΥΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δρ., MDMScPhD Ειδικός Ιατρός Εργασίας – Πρώην Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Εργασίας

ΝΤΕΛΕΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Λέκτορας στο Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας,

Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής & Ασφάλειας στην Εργασία, ΠΑ.Δ.Α.

 

ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μαραθωνίου – Olympian

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την ημερίδα:

https://www.youtube.com/watch?v=X9Mb7VmWhkg

No Comments

Reply