Διεύθυνση Δεινοκράτους 87 115 21, Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 212 0002527

Email
welcome@hocsh.org

Follow us

Υγεία, αθλητική και κινητική αναψυχή εργαζομένων. Συμμετοχή παρακίνηση δράση

ygeia,-athlitiki-kai-kinitiki-anapsychi-ergazomenon.-symmetochi-parakinisi-drasi

Υγεία, αθλητική και κινητική αναψυχή εργαζομένων. Συμμετοχή παρακίνηση δράση

Η απόφασή μας να συμμετέχουμε σε ένα πρόγραμμα υγείας, αθλητικής και κινητικής αναψυχής που δημιουργείται από εργαζόμενους ή από την πρωτοβουλία της διοίκησης οργανισμών/επιχειρήσεων περιέχει κάποια στάδια ανάπτυξης και μία αμφίδρομη πορεία οφελών κατά το μακρύ εργασιακό βίο.

Έχοντας ως γνώμονα ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό , η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες κινητικής αναψυχής καλλιεργεί ένα αίσθημα ικανότητας, όφελος μας ως άνθρωποι και κατά επέκταση ως εργαζόμενοι είναι να προσπαθούμε να κατακτήσουμε και να διατηρήσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη υγιή κατάσταση. Σε αυτή την προσπάθεια πρώτος σύμμαχος είναι ο εαυτός μας και στη συνέχεια το φιλικό, οικογενειακό και στη προκειμένη περίπτωση το εργασιακό περιβάλλον.

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία με το ρητό Νους υγιής εν σώματι υγιή παραμένει διαχρονική και ως βάση στις τωρινές και μελλοντικές επιστημονικές και ερευνητικές αναζητήσεις. Διεθνείς επιστημονικές εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ή άσκηση και η φυσική δραστηριότητα στο εργασιακό περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα εξής:

  1. βελτιώνουν τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως κάρδιο-αναπνευστικές, κάρδιο-αγγειακές και μυο-σκελετικές,
  2. δυναμώνουν το αίσθημα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης, αυτοελέγχου κλπ., και
  3. λειτουργούν ως συνεργατικός παράγων αντιμετώπισης πολύπλοκων περιπτώσεων ψυχικών διαταραχών, αποκαταστάσεων και χρόνιων παθήσεων.

Η δια βίου άσκησης ως φιλοσοφία ζωής δεν κατακτιέται από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως η απόφαση, η προσπάθεια, η θέληση, και η διάθεση είναι τα εφόδια για το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατήρηση και η διάρκεια της επιθυμίας, επαφής και ενασχόλησης με την άσκηση και την φυσική δραστηριότητα επαφίεται όπως αναφέραμε και πιο πάνω στον εαυτό μας και στην εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον πρωταρχικό βηματισμό μας.

Αν αναλογιστούμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, θα θυμηθούμε αρκετές ωραίες στιγμές που είχαν ως θέμα τη φυσική δραστηριότητα, την άθληση, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, τις εξορμήσεις σε βουνά και θάλασσες. Με το πέρας της παιδικής, εφηβικής, και νεανικής φάσης των ανησυχιών και αναζητήσεων για εκπαίδευση, εργασία και δημιουργίας κοινωνικού, φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, έρχεται η ενήλικη φάση με την εργασία στον πυρήνα της καθημερινότητας. Η άσκηση και η άθληση στις πρώτες φάσεις παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή μας και παροτρύνεται κυρίως από το σχολικό περιβάλλον. Σιγά-σιγά όμως το πρώτο βίωμα αρχίζει να εξασθενεί, αδυνατώντας να προσφέρει αντίστοιχη κινητοποίηση και ενθουσιασμό κατά την ενήλικη περίοδο της ζωής του.

Η εργασιακή ζωή έχει μεγάλη διάρκεια και η υγεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της εργασιακής ικανότητά. Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοτικότητα είναι η σωματική και ψυχική κατάσταση.

Οι διεθνείς μελέτες δείχνουν βελτίωση της εργασιακής ικανότητας σε άτομα που συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες, ζουν γενικά έναν πιο κινητικά ενεργό τρόπο ζωής και έχουν εργοδοτικές παροτρύνσεις-κίνητρα, ενώ φαίνεται να μειώνεται με πιο αργό ρυθμό η καμπή που παρουσιάζεται από την ηλικία των 45+.

Στο παρακάτω σχήμα αποτυπώνεται η πορεία μιας νέας απόφασης για συμμετοχή σε δραστηριότητες αθλητικής και κινητικής αναψυχής για την προαγωγή της υγείας μας. Η διαδικασία της απόφασης αφορά όλους μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια της δια βίου άσκησης.

Πηγή

Όκκας Στ. (2015). Άσκηση στην εργασία-Οδηγός κινητικών διαλειμμάτων και δημιουργίας αθλητικών-κινητικών ομάδων.

Πρόγραμμα: Ευ-Κίνησις – Ενίσχυση της προαγωγής υγείας στο εργασιακό περιβάλλον μέσω αθλητικής-κινητικής-αναψυχής. Περιφέρεια Αττικής.