Διεύθυνση Δεινοκράτους 87 115 21, Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 212 0002527

Email
welcome@hocsh.org

Follow us

Συνέντευξη της πρωταθλήτριας τριάθλου Τζένη Μπουλμέτη στον HOCSH

synentefksi-tis-protathlitrias-triathlou-tzeni-mpoulmeti-ston-hocsh

Συνέντευξη της πρωταθλήτριας τριάθλου Τζένη Μπουλμέτη στον HOCSH

Η Τζένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατοικεί στο Άργος Αργολίδας, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια.

Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην οργάνωση και διοίκηση αθλητισμού, έχει 2 παιδιά και είναι προπονήτρια του Αθλητικού Συλλόγου “Νηρηίδα”.

Ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και επιτέλεσε μέλος της Εθνικής ομάδας το 2011. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολείται με το Τρίαθλο, ενώ απο το 2017 μέχρι και σήμερα ασχολείται με το IRONMAN (3.9km κολύμπι, 180km ποδήλατο, 42km τρέξιμο).

[HOCSH] Γιατί πρέπει να γυμναζόμαστε;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η άσκηση ωφελεί την σωματική μας υγεία. Είναι η λύση για τις μάστιγες της σύγχρονης εποχής (αρτηριακή πίεση, σακχαρώδης διαβήτης, παιδικός και ενηλίκων, παχυσαρκία). Τονώνει το καρδιοαναπνευστικο, δυναμώνει τους μύες, προστατεύει τα οστά. Επίσης, μας φτιάχνει την διάθεση και την ψυχολογία.

[HOCSH] Πόσο συχνά πρέπει να γυμναζόμαστε;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η άθληση θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μια καλή συχνότητα είναι 4 φορές την εβδομάδα από μισή ώρα και πάνω, αεροβικής γυμναστικής σε συνδυασμό με ενδυνάμωση.

[HOCSH] Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουμε το είδος γυμναστικής;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Το βασικότερο κριτήριο επιλογής της άσκησης είναι να μας αρέσει! Έτσι μένουμε πιστοί στο εβδομαδιαίο προγραμμα και απολαμβάνουμε κατάφορα τα ευεργετικά αποτελέσματα. Πάραυτα σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία και η σωματική κατάσταση του καθενός.

[HOCSH] Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της συστηματικής γυμναστικής;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η άσκηση είναι «μαραθώνιος»! Με επιμονή και υπομονή έρχονται τα αποτελέσματα τα οποία διαφοροποιούνται στον καθένα μας. Ωστόσο μετά από κάθε προπόνηση μπορεί ο καθένας να απολαύσει την βελτίωση της διάθεσης του.

[HOCSH] Αληθεύει ότι όσο περισσότερο γυμνάζομαι, τόσο πιο υγιής γίνομαι;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Ο αθλητισμός συσχετίζεται με την υγεία. Όσο γυμναζόμαστε βελτιώνουμε την ψυχοσωματική μας κατάσταση, πάραυτα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τον αθλητισμό με τον πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός στρεσάρει αρκετά τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Για τον λόγο αυτό δεν απευθύνεται στην μάζα.

[HOCSH] Πόσο σημαντική είναι η προθέρμανση

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η προθέρμανση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της άσκησης. Με την προθέρμανση προετοιμάζουμε το σώμα μας, μυϊκά, καρδιοαναπνευστικα και ψυχολογικά για την άσκηση που θα ακολουθήσει. Χωρίς αυτήν ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμών.

[HOCSH] Με ποιο τρόπο η άσκηση βοηθά την απώλεια σωματικού λίπους;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η άσκηση βοηθάει στην απώλεια λίπους, κάτι που είναι και ο κύριος στόχος πολλών αθλουμένων στις μέρες μας. Με συστηματική σωστή άσκηση η οποία στοχεύει σε αυτόν τον στόχο και σωστή πάντα διατροφή έρχονται τα αποτελέσματα.

[HOCSH] Οι σύγχρονες τάσεις, όπως το cross-fit, είναι φιλικές για το ανθρώπινο σώμα;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Στις μέρες μας έχουν δημιουργηθεί πολλά προγράμματα γυμναστικής για να καλύψουν όλα τα γούστα. Όλα είναι φιλικά προς το σώμα μας αρκεί να υπάρχει ο κατάλληλος προπονητής με τις γνώσεις για να μας εκπαιδεύσει σωστά στο αντικείμενο που διαλέγουμε.

[HOCSH] Κάποιες συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η καλή φυσική κατάσταση είναι κάτι εύκολο αρκεί να υπάρχει η διάθεση. Ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε τα τέλεια μέρη και καιρό για εξωτερική δραστηριότητα. Το περπάτημα (σε έντονο ρυθμό), τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση είναι απλοί τρόποι να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση.

[HOCSH] Συγκεκριμένα το τρίαθλο, πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Το Τριαθλο είναι ένα σούπερ διασκεδαστικό άθλημα το οποίο αποτελείται από 3 επιμέρους αθλήματα (κολύμβηση, ποδήλατο, τρέξιμο). Το καθένα ξεχωριστά βελτιώνει απίστευτα την σωματική μας κατάσταση, ποσό μάλλον και τα τρία μαζί!!

[HOCSH] Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στο τρίαθλο;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η αλήθεια είναι ότι οι ενεργειακές δαπάνες που έχουμε κατά την διάρκεια της προπόνησης τριάθλου αλλά και ενός αγώνα είναι μεγάλες. Επίσης, η αποκατάσταση μετά από κάθε Τριαθλο τιμή δραστηριότητα είναι σημαντική. Επομένως η διατροφή είναι πολύ σημαντικό μέρος, τόσο σημαντικό όσο και η προπόνηση.

[HOCSH] Πως πρέπει να προετοιμαστώ νοητικά ψυχολογικά για τον αγώνα τριάθλου;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Ο αγώνας τριάθλου μπορεί να είναι μιας ώρας (μικρή απόσταση τριάθλου) μέχρι και 15 ωρών (μεγάλη απόσταση τριάθλου). Η ψυχολογία του Τρίαθλο τη πρέπει να δουλεύεται συστηματικά όπως δουλεύεται και το σώμα του. Συνήθως στις μεγάλες αποστάσεις, οι αθλητές βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις δύσκολες μέσα στην προπόνηση τις οποίες τις αντιμετωπίζουν και κατά την διάρκεια του αγώνα τους. Φτιάχνουν το «πνευματικό δωμάτιο» που τους θωρακίζει και τους βοηθάει να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες και να κατευθυνθούν στον τερματισμό με σωματική και πνευματική διαύγεια.

[HOCSH] Πόσος καιρός ηρεμίας χρειάζεται, μετά από αγώνα τριάθλου;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η ηρεμία είναι ένας παράγοντας που όλοι οι τριαθλητές αναζητούν, τόσο ενδιάμεσα από τις προπονήσεις, όσο και πριν από τον αγώνα. Συνηθίζεται την εβδομάδα του αγώνα να ρίχνουμε τον όγκο της προπόνησης για να ξεκουράσουμε το σώμα μας και για να ανυπομονούμε για την δράση την ώρα του αγώνα. Ωστόσο, η ηρεμία είναι κάτι που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάποιοι αναζητούν την απόλυτη απομόνωση πριν τον αγώνα, κάποιοι την αλληλεπίδραση με αλλά πράγματα για να αποφορτίσουν την κατάσταση. Προσωπικά εγώ, θέλω ησυχία για να οργανώσω όλα τα πράγματα που χρειάζονται την εβδομάδα του αγώνα!

[HOCSH] Εάν χάσω αρκετές προπονήσεις εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού, από πού θα πρέπει να ξαναρχίσω το πρόγραμμα της προετοιμασίας μου;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Τραυματισμοί η ασθενείς μπορούν να συμβούν στον καθένα μας. Ωστόσο, δεν είναι κάτι μη αντιμετωπίσιμο. Ο προπονητής είναι αυτός που θα εκτιμήσει κάθε φορά την κατάσταση και τις ανάγκες του οργανισμού μας ώστε να μας εντάξει πάλι ομαλά στο προπονητικό πλάνο. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις γιατί τα αποτελέσματα δεν θα είναι πάλι τα επιθυμητά.

[HOCSH] Τι πρέπει να τρώω για πρωινό πριν από μεγάλες προπονήσεις και πριν τον αγώνα;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Το πρωινό είναι και στο Τρίαθλο και γενικότερα στην γυμναστική το πιο σημαντικό γεύμα. Είναι καλό να περνούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για την προπόνηση από απλές τροφές όχι πολύ επεξεργασμένες (ψωμί, μέλι, ταχίνι, μπάρες δημητριακών) και να ενυδατωνόμαστε αρκετά με νερό. Αν έχουμε και την βοήθεια διατροφολόγου σε συνεργασία με το πλάνο άσκησης μας θα είναι το ιδανικό! Πριν από τον αγώνα πρέπει πάντα να τρώμε ό,τι συνηθίζουμε κάθε μέρα. Έτσι αποφεύγουμε βαριές τροφές και τροφές άγνωστες για το στομάχι μας που ίσως δυσκολευτεί να επεξεργαστεί.

[HOCSH] Ποια πιστεύεις ότι είναι τα οφέλη που μπορεί να έχει κάποιος μέσα από την εργασιακή άθληση;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Η εργασιακή άσκηση είναι εξαιρετική οπτική για όσους υιοθετούν έναν ενεργητικό και δραστήριο τρόπο ζωής, που δεν μένουν μόνο στην θέση του γραφείου τους αλλά στηρίζουν την κινητική αναψυχή και στοχεύουν στην δια βίου άσκηση. Τα οφέλη είναι τεράστια, η υγεία των εργαζομένων, η καθημερινή παρακίνηση και εναλλαγή εικόνων βοηθάει στην σωματική και πνευματική εγρήγορση. Εκτονώνεται το εργασιακό στρες, δημιουργούνται φιλικές σχέσεις και δένονται περισσότεροι οι εργαζόμενοι μεταξύ τους.

[HOCSH] Η Αθήνα θα είναι το κέντρο του παγκόσμιου εργασιακού αθλητισμού το 2020. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη για τον εργασιακό αθλητισμό στην Ελλάδα;

[Ευγενία Μπουλμέτη] Ο εργασιακός αθλητισμός στην Ελλάδα βρίσκεται αισίως σε άνοδο. Το 2020 θα έχουμε τη σπουδαία ευκαιρία να προάγουμε στους εκατοντάδες εργαζομένους που θα λάβουν μέρος, την «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.