Διεύθυνση Δεινοκράτους 87 115 21, Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 212 0002527

Email
welcome@hocsh.org

Follow us

Αθλητικές διοργανώσεις εργασιακού αθλητισμού. Η αξία της συμμετοχής!

athlitikes-diorganoseis-ergasiakou-–-etairikou-athlitismou-i-aksia-tis-symmetochis!

Αθλητικές διοργανώσεις εργασιακού αθλητισμού. Η αξία της συμμετοχής!

Αν θέλαμε να τον ορίσουμε τότε ως Εργασιακό – Εταιρικό αθλητισμό (Ε.Α), χαρακτηρίζει κανείς τις οργανωμένες αθλητικές-κινητικές δραστηριότητες από εργαζόμενους του ιδίου κλάδου ή χώρου εργασίας που έχουν συστήσει και συμμετέχουν σε αθλητικά σωματεία εργαζομένων ή σε ελεύθερες ομάδες, οι ονομαζόμενες αθλητικές-κινητικές ομάδες (ΑΚΟ) εργαζομένων.

Ποιά είναι όμως ή αξία της συμμετοχής στις Δράσεις του Εργασιακού Αθλητισμού;

Οι Αθλητικές ή κινητικές ομάδες Εργαζομένων δεν είναι κάτι το διαφορετικό από αυτό που δημιουργούσαμε από παιδιά, όταν διοργανώναμε μίνι τουρνουά σε γειτονιές βάζοντας κάποιους κανόνες, οι οποίοι τηρούνταν μέχρι να αλλάξουν μετά από συνεννόηση. Αυτό που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον εργασιακό αθλητισμό είναι οι αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες περνούν από τα εξής στάδια:

  • Την επιθυμία των εργαζομένων
  • Τη δομή και οργάνωση του εκάστοτε εργασιακού χώρου (φιλοσοφία)
  • Τον φορέα διοργάνωσης
  • Το αθλητικό γεγονός
  • Τη συμμετοχή

Το να συμμετέχει κανείς σε μια αθλητική διοργάνωση εργασιακού αθλητισμού εκπροσωπώντας πρώτα τον εαυτό του και συγχρόνως τον χώρο που εργάζεται είναι ένα αμφίδρομο όφελος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αλλά και μετά από αυτές δημιουργούνται συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης – πολλές φορές μέσα από έναν υγιή ανταγωνισμό – που συνοδεύουν για αρκετό καιρό την ψυχική διάθεση και παροτρύνουν να υπάρξει επανάληψη την δραστηριότητας γιατί το σώμα δίνει το δικό του μήνυμα.

Οι αθλητικές διοργανώσεις Ε.Α. είναι προσαρμοσμένες για όλους τους εργαζόμενους και δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την ποικιλία να μπορεί να επιλέξει κανείς τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό άθλημα. Εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνονται – εκτός του τοπικού και εθνικού χαρακτήρα – διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις με παρουσία χιλιάδων συμμετεχόντων και επισκεπτών δίνοντας την ευκαιρία να ανταγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο αλλά και να αναπτυχθούν επιχειρηματικές κατευθύνσεις.

Ο εργασιακός αθλητισμός είναι ένας θεσμός που ως βάση της δομή του έχει την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων και κατ΄ επέκταση των εργαζομένων, που οργανώνουν, συμμετέχουν και ακολουθούν έναν ενεργό κινητικά τρόπο ζωής μέσω αθλητικής – κινητικής αναψυχής. Επίσης, σε συνεργασία με φορείς, αλλά και τις διοικήσεις των οργανισμών/επιχειρήσεων διοργανώνουν δράσεις υγείας μέσω κινητικής αναψυχής, ενισχύοντας έτσι την προαγωγή της υγείας στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο, καθώς πολλά από τα προγράμματα αναπτύσσονται και εκτός εργασιακού χώρου.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει το πλαίσιο στο οποίο ενσωματώνονται οι Α.Κ.Ο. του εργασιακού – εταιρικού αθλητισμού (Ε.Α.) και πως ο Ε.Α. μπορεί να οργανωθεί τόσο από τους οργανισμούς, όσο και από τους εργαζόμενους.

Η μορφή του Ε.Α. κατά τον Luh (1998). Betriebsport zwischen Arbeitgeberinteressen und Arbeitnehmerbedürfnissen. Aachen: Meyer & Meyer Verlag.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο οργανωμένος εργασιακός – εταιρικός αθλητισμός μέσα από την συμμετοχή του σε αυτόν:

  • Προάγει την επικοινωνία στους χώρους εργασίας.
  • Επιμορφώνει και εκπαιδεύει μέσω άτυπων δικτύων.
  • Αναπτύσσει θετικά τη δυναμική ομάδας.
  • Ανταλλάσει απόψεις για εργασιακά θέματα και ιεραρχίες μέσα από προσαρμοσμένες δράσεις.
  • Βελτιώνει το εργασιακό κλίμα.
  • Συμβάλει στην αύξηση της ευεξίας, της φιλίας, και των κινήτρων στον εργασιακό χώρο.
  • Ενισχύει ένα συνειδητά υγιή τρόπο ζωής και εργασίας των εργαζομένων.
  • Διατηρεί και προάγει την εργασιακή ικανότητα.
  • Βελτιώνει την εικόνα του οργανισμού μέσω νέων δράσεων προαγωγής υγείας στον εργασιακό χώρο (Π.Υ.Ε.Χ.).
  • Λειτουργεί συνεργατικά με τη νέα τύπου διαχείριση υγείας στον εργασιακό χώρο (Δ.Υ.Ε.Χ.).

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εργασιακής Άθλησης και Υγείας θα στηρίζει με το έργο του κάθε κινητοποίηση στη “δια βίου άσκηση”, τη βελτίωση της υγείας & την κοινωνικοποίηση μέσα από αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις.

 

Πηγή: Όκκας Στ., κείμενα από την διατριβή του και δημοσιεύσεις.